Olimme taas perinteisellä kesäreissullamme Tallinnassa. Viime kesän reissusta voit lukea täältä.
Aiempien hyvien kokemusten perusteella pakkasimme vain kuopukselle varuiksi omia ruokia mukaan, mutta muuten luotimme löytävämme tarvitsemamme Tallinnan ruokakaupoista. Laivamatkan menimme tuttuun tapaan omilla eväillä.
Ruokakaupoista löytyy mukavasti erikoisruokavalioihin sopivia “maitotuotteita” (kasvimaidot, margariini, jogurtit, jäätelöt), mutta leivät osoittautuivat tällä kertaa haasteellisiksi. Joka kaupassa tuntui olevan vain yhtä ja samaa gluteenitonta leipää, joka sisälsi tattaria ja soijajauhoa. Alkuun lapset saivatkin sitten vain riisikakkuja. Viimein löysimme sopivan paahtoleivän Kalamajan kaupunginosan Selveristä.
Hotellihuoneessamme oli taas jääkaappi, vedenkeitin ja mikro, joten omien eväiden ja ruokien säilyttäminen ja lämmittäminen onnistui helposti. Hotellin aamiaisbuffasta ei lapsille sopivaa syötävää hedelmien lisäksi löytynyt, joten aamiaisellekin menimme oman eväspussukan kanssa. Välillä keräsimme katseita, kun kaivoin käsilaukustani pöydälle omat riisimaidot, Keijut, leivät ja murot.
Uusiakin tuotteita löysimme kauppojen hyllyiltä kokeiluun. Lapset ilahtuivat eniten Gullon hain muotoisista pienistä suklaakekseistä (sis. soijalesitiiniä) sekä erilaisista pähkinättömistä valipalapatukoista. Uskaltauduimme maistamaan myös ns. possusipsejä (pork rinds), jotka on valmistettu porsaan nahasta ja maustettu suolalla. Rasvaa ja suolaa sipsit sisältävät ikävän paljon, mutta proteiinia ilahduttavan runsaasti (63g/100g).
Jännityksen paikka on aina ravintolassa syöminen allergisten lasten kanssa. Allergiakortit matkassa onnistuimme kuitenkin syömään onnistuneesti kolmessa eri ravintolassa ja vielä neljäskin toimiva ravintola olisi löytynyt!
Hyvä kokemus oli Kalamajan kaupunginosasta löytyvä täysin gluteeniton ravintola Kivi Paber Käärid. Ravintola mainostaa olevansa 100% gluteeniton ja ruokalistaan on selvästi merkitty, onko ruoka-annos laktoositon, maidoton tai vegaaninen. Pitkä allergialistamme ei aiheuttanut pienintäkään ihmettelyä henkilökunnassa vaan palvelu oli erittäin ystävällistä ja avuliasta. Kokki valmisti esikoisellemme erikseen oman kaikettoman annoksen (josta ylläoleva kuva) ja se osoittautui herkulliseksi. Valittavana olisi ollut myös bataattiranskalaiset, mutta lapset halusivat perinteiset versiot.
Vatsansa täyteen lapset saivat myös Amarillossa, jossa sopivaksi osoittautui suoraan lasten listalta valittu kana-annos (ranskalaiset, broilerin rintafile ja vihanneksia). Tosin kuulin sivusta keskustelun toisen asiakkaan ja tarjoilijan välillä, josta selvisi, että ranskalaiset paistetaan samassa öljyssä gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa, joten keliaakikoille sekä kovin herkille vilja-allergikoille ne eivät sovi.
Viru-hotellin kesäbuffetista löytyi lapsille sopivia jauhelihapihvejä, ranskalaisia, vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja.
Kokeilematta jäi vielä paljon mainetta kerännyt F-hoone, jossa huhujen mukaan allergistenkin ruokailut onnistuvat. Ensi kerralla sinne siis testaamaan pitävätkö puheet paikkansa!
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020