Allergioiden kanssa tulee vielä näin yhdeksän vuoden jälkeenkin eteen yllätyksiä. Ja joka ikinen kerta kunnon allergiareaktio säikäyttää niin lapsen kuin vanhemmatkin. Yllättävä reaktio horjuttaa turvallisuuden tunnetta ja on konkreettinen muistutus siitä, kuinka vakavasta asiasta onkaan kyse.
Tällä kertaa selvisimme onneksi säikähdyksellä ja kotilääkityksillä. Esikoinen on nyt sietänyt tietyn merkkistä soijajogurttia kerran viikossa syötynä. Tällä kertaa hän toivoi saavansa saman merkin vaniljavanukkaan jogurtin sijaan. Luin tarkasti ainesosaluettelon ja vertailin jogurtin sisältöön. Soijaa oli vanukkaassa vähemmän kuin jogurtissa ja muut ainekset olivat sopivia. Varoituksia jäämistäkään ei lukenut, joten otimme vanukkaat testiin.
Syötyään muutaman lusikallisen vanukasta esikoinen alkoi valittaa kurjaa oloa. Suuhun ja kieleen sattui, kurkussa oli palantunnetta ja ahtautta ja alahuuli turposi. Antihistamiinilääkitys on käytössä ympäri vuoden ja hän oli ehtinyt sen jo ennen syömistä ottaa, kuten aina. Oireiden voimistuessa annoin hänelle kortisonitabletteja ja niiden myötä oireiden eteneminen ensin pysähtyi ja oireet alkoivat sitten hiljalleen lieventyä.
Reaktion aiheuttajaa on nyt mietitty ja metsästetty valmistajan ja maahantuojankin avustuksella. Itse veikkaisin pähkinäjäämiä, mutta valmistajan mukaan niiden ei pitäisi olla mahdollisia. Asiaan suhtauduttiin kuitenkin kiitettävällä vakavuudella ja selvittelyt jatkuvat heidän toimestaan.
Hankalampi homma onkin sitten vakuutella säikähtäneelle tytölle, että jatkossakin kannattaa uskaltaa maistaa uusia ruokia. Helpompaa olisi ollut, jos olisi selvinnyt reaktion aiheuttaja. Näin sen jäädessä toistaiseksi arvoitukseksi, on kynnys maistaa uusia tuotteita huomattavasti korkeampi. Annammekin nyt tilanteen rauhoittua ja pysyttelemme jonkin aikaa taas tuttujen ja turvallisten syömisten parissa.
Lohturuokana toimivat mm. nämä mehevät ja maistuvat lihapullat. Jauhelihana voi käyttää mitä vain itselle sopivaa lihaa. Avokadojen tulee olla kunnolla kypsiä, jotta niiden hienontaminen haarukalla onnistuu kunnolla. Valkosipulin ja mausteiden määrää voi muuttaa omien makumieltymysten mukaan.
Avokadolihapullien kanssa meillä syödään usein maissia. Ostan kaksi esikypsennettyä maissintähkää ja paistan ne pannulla avokadoa ja limeöljyä sisältävässä rasvalevitteessä. Hyvää tulee! Erilaiset salsat ja guacamolet sopivat lihapullien oheen mainiosti myös.
♥ 400 g jauhelihaa
♥ 1 kypsä avokado
♥ sitruunamehua
♥ 1-2 valkosipulinkynttä
♥ 1 rkl sipulijauhetta
♥ 0,5-1 tl suolaa
♥ 0,5-1 tl rouhittua mustapippuria
Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokadon hedelmäliha lautaselle ja pirskottele päälle sitruunamehua. Hienonna avokado haarukalla hieman rakeiseksi soseeksi.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita jauheliha, avokadosose, valkosipulit ja mausteet kulhoon ja sekoita kaikki keskenään tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta sopivan kokoisia lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia riippuen lihapullien koosta.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020