Kuopuksemme on jouluihmisiä. Herkän vatsan joulu -lehden kuvauksia varten kaivoimme tonttulakit ja piparkakkumuotit esille jo lokakuussa. Siitä lähtien tällä on hiippaillut pieni tonttu 🙂
Muutenkin joulun suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Ensimmäiset joululahjat on jo ostettu piiloon odottelemaan ja joululeivonnaisten valinta aloitettu.
Tänä vuonna meillä onkin luvassa joulu uudessa osoitteessa. Tämä on meidän ensimmäinen joulumme uudessa kodissa ja jouluaattoa tulemme viettämään vanhempieni uudessa kodissa. Lapsilla onkin jo ehtinyt olla huoli, että ”onhan kaikki silti niin kuin aina ennenkin”.
Piparitkin tuunasimme nyt uuteen uskoon lisäämällä taikinaan lakritsia ja koristelemalla ne galaksiteemalla. Halutessaan lakritsijauheen voi jättää ohjeesta pois.
Valmis pikeeri kuivuu helposti, mutta kelmulla tai kostealla talouspaperilla peitettynä se säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Piparin päällä kovettuneena säilyvyys on hyvä.
Piparit
♥ 100 g maidotonta margariinia
♥ 0,5 dl sokeria
♥ 0,5 dl tummaa siirappia
♥ 8 maustemitallista piparkakkumaustetta
♥ 1 tl raakalakritsijauhetta
♥ 0,5 tl psylliumia (sekoita 2 rkl vettä ja anna turvota noin 5 minuuttia)
♥ 3,5 dl hienoja riisijauhoja
♥ 1 tl ruokasoodaa
♥ 0,5 tl ksantaania
Sekoita psyllium veteen ja jätä turpoamaan hetkeksi. Mittaa pieneen kattilaan margariini, sokeri, siirappi ja piparkakkumauste, lakritsi ja kiehauta. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon psylliumhyytelö, jauhot, sooda ja ksantaani. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi.
Kauli taikina pienissä erissä silikonisen leivonta-alustan tai leivinpaperin päällä. Käytä apuna riisijauhoa, ettei taikina tartu kiinni. Ota taikinasta muoteilla kuvioita ja siirrä ohuella lastalla leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia.
Pikeeri
♥ 4 rkl kikhernelientä
♥ 1 rkl vaniljasokeria
♥ 1 pkt (noin 500g) tomusokeria
♥ (Vettä tarvittaessa ohentamiseen)
♥ Mustaa, sinistä ja punaista elintarvikeväriä (nestemäinen , geeli- tai pastaväri)
Mittaa kikherneliemi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella valkoiseksi vaahdoksi (muutaman minuutin ajan). Lisää joukkoon vaniljasokeri. Jatka vatkaamista ja lisää tomusokeri vähän kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää.
Jaa vaahto neljään kulhoon ja värjää ne eri väreillä (musta, sininen, punainen ja valkoinen). Mikäli pikeeri on liian paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä joukkoon hieman vettä. Tomusokeria lisäämällä saat puolestaan pikeeristå paksumpaa.
Lusikoi pikeerit pursotuspusseihin (tai minigrip-tyyppisiin pusseihin, joihin leikkaat kulmaan pienen reiän). Aloita reunustamalla piparit mustalla pikeerillä ja anna sitten hetken kuivahtaa ja kovettua.
Tämän jälkeen kuorruta yksi pipari kerrallaan (pikeeri kuivuu nopeasti). Etene piparin ulkoreunoilta keskelle päin tehden pienenevää kuviota reunan muotoja myötäillen. Aloita mustalla, sitten sinisellä, punaisella ja keskelle lopuksi valkoista. Tasoita pintaa varovaisesti lastalla tai veitsellä ja marmoroi sitten vetämällä hammastikulla pintaan kuvioita.Halutessasi voit vielä ripotella pinnalle hieman kimaltelevia koristerakeita. Anna kuivua ja kovettua rauhassa.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020