Joulu lähestyy vauhdilla ja erilaiset jouluvalmistelut täyttävät nyt vapaa-ajan! Piparkakkuja olemme ehtineet leipoa jo useampaankin otteeseen ja ennen joulua täytynee vielä ainakin yksi satsi tehdä. Lapset rakastavat erityisesti pipareiden koristelua ja olenkin antanut heille sen suhteen aina vapaat kädet. Itse koristelen sitten omat piparini.
Lasten ruokavalioiden suhteen meillä on tapahtunut ilahduttavia muutoksia. Molemmilla on nyt ainakin toistaiseksi käytössä sekä vehnä että kaura! Näiden määriä kuitenkin rajoitamme ja siksi syömme kotona edelleen mm. gluteenitonta pastaa ja leivon lapsille kaiketonta vanhoilla hyviksi havaituilla ohjeilla. Kodin ulkopuolella liikkuessa mahdollisuudet ovat kuitenkin kasvaneet huomattavasti näiden viljojen sallimisen myötä ja yksi esikoisen suurimmista iloista on se, että hän saa koulussa nyt aiempaa useammin muiden kanssa samaa ruokaa.
Jatkuvasti vastaan tulee kuitenkin edelleen myös pettymyksiä allergioiden aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Juuri eilen esikoisen harrastuksessa oli jaettu kaikille tonttupussit, jotka olivat täynnä erilaisia suklaita. Ajatuksena ihana nuorelta ohjaajalta, mutta oman lapsen pettymys oli jälleen kerran suuri, kun hänelle ei pussista löyytnyt mitään. Siinä hän sitten taas katseli muiden herkuttelua itkua pidätellen. Vastaavaan tilanteeseen joutui myös kuopus pari viikkoa sitten iltapäiväkerhossaan, kun muille oli tarjolla kakkua ja mokkapaloja ja hänelle ei mitään. Onneksi kotona kaapeista ja pakastimesta löytyy aina jotain hyvää näitä tilanteita paikkaamaan, mutta näinhän sen ei kuuluisi mennä.
Muutoin iloitsemme lähestyvästä joulusta ja keskitymme joululeivontaan sekä kodin koristeluun. Nämä kaksi yhdistyvät sopivasti piparkakkukranssissa. Kranssin voi valmiina ripustaa seinälle tai pitää pöydällä asettaen sen keskelle vaikka tuikun palamaan. Joulun jälkeen kranssin voi syödä porukalla.
Kranssin piparkakut on meillä tehty allaolevalla ohjeella, mutta myös Pikkusiilin pipareiden ohjeella onnistuu.
Piparkakut
♥ 100 g maidotonta margariinia
♥ 0,5 dl sokeria
♥ 0,5 dl tummaa siirappia
♥ 8 maustemitallista piparkakkumaustetta
♥ 0,5 tl psylliumia (sekoita 2 rkl vettä ja anna turvota noin 5 minuuttia)
♥ 3,5 dl hienoja riisijauhoja
♥ 1 tl ruokasoodaa
♥ 0,5 tl ksantaania
Sekoita psyllium veteen ja jätä turpoamaan hetkeksi. Mittaa pieneen kattilaan margariini, sokeri, siirappi ja piparkakkumauste ja kiehauta. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon psylliumhyytelö, jauhot, sooda ja ksantaani. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi.
Kauli taikina pienissä erissä silikonisen leivonta-alustan tai leivinpaperin päällä. Käytä apuna riisijauhoa, ettei taikina tartu kiinni.
Paina taikinasta esimerkiksi kulholla tai lautasta apuna käyttäen (20 cm) iso ympyrä. Paina myös kranssin sisälle ympyrä pienemmällä kulholla, jolloin jäljelle jää rengas. Ota lopusta taikinasta muoteilla kuvioita ja siirrä ohuella lastalla leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua rauhassa. Koristele munattomalla pikeerillä ja haluamillasi koristeilla.
Munaton pikeeri
♥ 4 rkl kikhernelientä
♥ 1 rkl vaniljasokeria
♥ 1 pkt (noin 500g) tomusokeria
♥ (Vettä tarvittaessa ohentamiseen)
♥ (elintarvikevärejä)
Mittaa kikherneliemi kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella valkoiseksi vaahdoksi (muutaman minuutin ajan). Lisää joukkoon vaniljasokeri. Jatka vatkaamista ja lisää tomusokeri vähän kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Värjää halutessasi elintarvikevärillä. Mikäli pikeeri on liian paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä joukkoon hieman vettä. Tomusokeria lisäämällä saat puolestaan pikeeristå paksumpaa.
Lusikoi pikeerit pursotuspusseihin (tai minigrip-tyyppisiin pusseihin, joihin leikkaat kulmaan pienen reiän). Koristele/kuorruta yksi pipari kerrallaan (pikeeri kuivuu nopeasti) ja lisää mahdolliset muut koristeet. Anna kuivua ja koristeiden kiinnittyä rauhassa ennen kranssin kokoamista.
Kranssi
Jos haluat kranssiin silkkinauhan ripustamista varten, laita se ensimmäiseksi.
Liimaa pipareita kranssipohjaan pikeerillä yksi kerrallaan. Pursota pikeeriä kranssipohjaan ja paina piparkakku kiinni siihen. Jos haluat pipareita kranssiin useampaan kerrokseen, tee yksi kerros kerrallaan ja anna kovettua välissä rauhassa. Voit liimata myös muita koristeita (esim. kanelitankoja, anista, nonparelleja) kranssiin pikeerillä.
Jätä valmis kranssi kuivumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Anne Halmetoja
20.11.2022Moi! Kovettuuko tämä pikeeri yhtä kovaksi kuin valkuaisesta tehty? Haluaisin tehdä pikeeristä irtokoristeita, jotka siis kestäisivät siirtämistä ja pysyisivät koossa ”pystyyn” asetettuinakin.