Syntymäpäiväjuhlien valmistelut jatkuvat! Sankaritar on saanut itse toivoa kaikki tarjoilut juhliin. Listalla on Smurffikakun ja aurinkovoicookiesien lisäksi mm. marenkeja. Olen tehnyt näitä munattomia eli vegaanisia marenkeja vasta muutaman kerran, mutta ne ovat onnistuneet aina loistavasti.
Kerta kerran jälkeen jaksan hämmästellä kuinka pienestä määrästä haisevaa, ruskeaa litkua tulee vatkatessa kulhollinen kaunista ja kuohkeaa, valkoista vaahtoa. Ja kuinka lopputulos voi todellakin olla aivan kuin oikea marenki niin ulkonäön, koostumuksen kuin maunkin puolesta.
Ensimmäisellä kerralla esikoinen oli hieman epäileväinen, kun innoissani kerroin aikovani tehdä marenkeja kikherneliemestä. “Äiti, kaupasta ostetut olis kyllä varmaan parempia…” Kaupasta ostetut eivät vaan käy, sillä molemmat lapset ovat vakavasti allergisia kananmunalle. Maistettuaan oli esikoisenkin pakko todeta, että nämä itsetehdyt munattomat marengit ovat vähintään yhtä hyviä kuin tavalliset kaupasta ostetut.
♥ 1 kikhernetölkin liemi (itse käytän Go Green)
♥ 1 tl sitruunamehua
♥ 2 dl mansikkatomusokeria
Kaada liemi kikhernetölkistä kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes vaahto alkaa näyttää valkuaisvaahdolta. Lisää tomusokeri vähitellen vaahdon joukkoon samalla vatkaten. Jatka vatkaamista vielä viitisen minuuttia, kunnes vaahto on kiiltävää ja siihen muodostuu huippuja. Vaahdon tulee olla niin kiinteää, että se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
Laita uunipellille leivinpaperi ja öljyä sen pinta kevyesti. Lusikoi vaahto pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle haluamasi kokoisia ja muotoisia marenkeja. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jätä marengit tämän jälkeen vielä uuniin jäähtymään ainakin pariksi tunniksi. Säilytä suljetussa rasiassa kuivassa ja viileässä.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Ritva
31.10.2015Kokeiluun… lasten lapset ovat allergisia ..
Annukka
2.11.2015Tulethan sitten kertomaan, miten onnistuivat ja maistuivat! Meillä näitä tarjoiltiin eilen synttäreillä ja monet vieraat olivat sitä mieltä, että olivat parempia kuin tavalliset marengit 🙂
Tanja
16.11.2015Näitä oli pakko kokeilla jo ihan vaan uteliaisuuden ajamana, mutta tulivatpa samalla oikeaan tarpeeseenkin 🙂 Kiitos hyvästä ohjeesta! Marengit onnistuivat täydellisesti ensikertalaiseltakin. Kannellisessa muovirasiassa säilyivät täydellisinä yhden yön ja päivän, mutta nyt kahden päivän kuluttua leipomisesta ylijäämämarengit ovat rasiasäilytyksestä huolimatta alkaneet tulla sitkeiksi/pehmeiksi. Ehkä näitä ei siis kannata leipoa kovin monta päivää etukäteen?
Annukka
18.1.2016Olisivatkohan kuitenkin saaneet kosteutta? Huoneen lämmössä, täysin ilmatiiviissä, suljettavassa rasiassa nämä marengit ovat kyllä minulla pysyneet hyvänä reilusti yli viikonkin.
Anu
20.6.2016Mites kun on allerginen myös herneille??
Annukka
21.6.2016Onko kaikki palkokasvit kiellettyjä? Myös joidenkin papujen liemestä onnistuu.
Maija
7.3.2017Mä en saanut tarpeeksi kiinteää vaahtoa vaan tuli lättäniä mutta hyviä sellaisia 😉
Annukka
8.3.2017Makuhan se on pääasia 🙂 Seuraavalla kerralla kannattaa vaan sitkeästi jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on tarpeeksi kiinteää. Kovin lämpimässä vaahto lässähtää myös helposti.