Pikkumunkit

Posted by on huhti 23, 2016 in Reseptit - leivonnaiset
11 Comments

Vappupallot ovat ilmestyneet tällä viikolla kauppoihin ja vappujuhliin on saatu kutsut. Vappuun kuuluvat itseoikeutetusti munkit. En ollut koskaan ennen tehnyt itse vappumunkkeja, mutta pari vuotta sitten oli uskaltauduttava kokeilemaan. Nykyinen ekaluokkalaisemme oli tuolloin vielä päiväkodissa ja päiväkodin vappujuhliin oli tulossa kaikille muille tarjolle munkkeja. Hänenkin oli siis saatava omansa. Olin aina jännittänyt rasvassa paistamista ja tuolloinkin ulkoistin paistamisen miehelleni Antille. Itse jännitin vieressä sammutuspeitteen kanssa. Paistaminen onnistui kuitenkin hyvin ja munkeista tuli tavallisten veroisia. Nykyään uskallan paistaa munkit jo ihan itsekin ja niiden tekeminen kuuluu vappuperinteisiimme 🙂



♥ 2,5 dl vettä
♥ 25 g hiivaa
♥ 0,75 dl sokeria
♥ 0,5 tl suolaa
♥ 1 tl kardemummaa
♥ 50 g maidotonta margariinia
♥ 4,5-5,5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper FinMix)

♥ 500 g munkinpaistorasvaa tai kookosrasvaa
♥ sokeria

Sulata margariini ja jäähdytä. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma sekä margariini. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella jauhot joukkoon. Jatka vatkaamista hetkinen. Ota taikinasta lusikalla nokareita ja pyörittele ne jauhotetulla käsillä palloiksi. Anna kohota noin 20 minuuttia.

Sulata munkinpaistorasva paksupohjaisessa padassa tai kattilassa. Testaa rasvan kuumuus pienellä taikinapalalla. Kun taikinapala ruskistuu noin minuutissa, on rasva sopivan kuumaa. “Pudota” lusikan avulla taikinapallot muutama kerrallaan rasvaan ja paista noin viitisen minuuttia kauniin ruskeiksi. Nosta rasvasta reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Laita suurelle lautaselle runsaasti sokeria. Kun munkit ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt koskemaan niihin sormin, siirrä ne sokerilautaselle ja pyörittele siinä.

Voit myös pakastaa munkkeja. Älä silloin sokeroi niitä vaan pakasta sellaisenaan ja sokeroi vasta sulatettuasi ne tarjolle.



# # # # #

11 thoughts

  1. Aino

    23.4.2016

    Kiitos Annukka ohjeesta! ??

    Vastaa

    1. Ole hyvä, toivottavasti maistuvat ?❤️

      Vastaa

  2. Heli

    24.4.2016

    Kuinka monta munkkipalleroista tulee tuosta taikinasta?

    Vastaa

    1. Reilut parikymmentä hieman golfpalloa pienempää munkkia tuli. 🙂

      Vastaa

  3. Paula

    28.4.2016

    Hyviä tuli! Kiitos ohjeesta ?

    Vastaa

    1. Kiva kuulla 🙂 Meilläkin jo toinen erä tulossa.

      Vastaa

  4. Kirsi

    28.4.2017

    Ihanaa, meidänkin allergiset saa vappumunkkinsa! Mitä luulet, riittäisikö tuo paistorasvan määrä tuplasatsin tekemiseen?

    Vastaa

    1. Riittänee 🙂

      Vastaa

  5. Sofia Vänttinen

    28.4.2019

    Onnistuukohan pelkällä riisijauholla🤔 tai riisi+maissitärkkelys tai jauho. Pitääkö lisätä spyllium/ksantaani

    Vastaa

  6. Riikka Väänäkoski

    25.4.2020

    Moi! Voisikohan tällä ohjeella tehdä munkit uunissa donitsipellin avulla? En yhtään jaksaisi öljyn kanssa säätää ja donitsipeltiäkin olis kiva kokeilla 🙂

    Vastaa

Reply