Esikoisen ruokatorven tähystys on onnellisesti ohi. Luulimme pääsevämme toimenpiteeseen vasta juuri ennen joulua, mutta saimmekin peruutusajan jo viime viikolle. Soitto Lastenklinikalta tuli edellisenä päivänä ja hetken mietinnän ja asioiden järjestelyjen jälkeen otimme ajan vastaan. Aika oli onneksi heti aamusta, joten ravinnotta olo ei tuottanut hankaluuksia. Nukutus ja itse tähystys sekä niistä toipuminen sujuivat hyvin. Iloksemme tapasimme myös sairaalaklovnit ja äitikin sai reippauspalkinnon ? Tähystyksen tehnyt gastroenterologi kävi tapaamassa meitä sen verran toimenpiteen jälkeen, että kertoi ruokatorven näyttäneen hyvälle. Koepalat kertovat sitten totuuden, mutta tulokset niistä saamme vasta kuukauden kuluttua. Pitkä odotus…
Odotusta helpottaa touhuaminen synttärivalmisteluiden parissa. Esikoinen täyttää huomenna kahdeksan vuotta ja viikonloppuna on luvassa isot juhlat! Leipomisen olen aloittanut hyvissä ajoin sankarin toivelistan mukaisesti. Uutuutena tarjoiluihin pääsivät tänä vuonna nämä Domino- tai Oreo-keksejä matkivat suklaiset täytekeksit. Keksit olivat yllättävän helpot tehdä ja peittoavat esikuvansa mennen tullen. Taikina on helposti käsiteltävää ja irtoaa muotista hyvin. Itselläni ei ollut sopivan kokoista pyöreää muottia, joten käytin kuohuviinilasia muottina. Lapsiltakin tuli maistiaisten jälkeen ilahduttava arvio: “Äiti, jos pitäis sanoa kaikkein paras sun ikinä leipomista herkuista, niin ne olisi nämä keksit!”
♥ 7,5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
♥ 1 dl tefjauhoja
♥ 1,5 dl kaakaojauhetta
♥ 1 tl ksantaania
♥ 0,5 tl leivinjauhetta
♥ 0,5 tl ruokasoodaa
♥ 2 dl juoksevaa margariinia
♥ 2 dl sokeria
♥ 0,5 dl riisimaitoa
♥ 1 vauvanruokapurkki omenasosetta (125g)
♥ 150 g maidotonta margariinia
♥ 5 dl tomusokeria
♥ 1 tl vanilliinisokeria
♥ 1 rkl kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään (paitsi sokeri). Mittaa toiseen kulhoon margariini, omenasose, riisimaito ja sokeri. Vatkaa seosta sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää joukkoon kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina kahdessa osassa kahden leivinpaperin välissä noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla taikinalevystä keksejä. Paista keksejä 180 asteisessa uunissa 7-9 minuuttia. Anna jäähtyä.
Pehmennä huoneenlämpöinen margariini vatkaamalla voimakkaasti. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Täyte jää melko paksuksi, jotta se pysyy hyvin keksien välissä.
Jaa keksit pareittain. Pursota tai annostele lusikalla täyte puolelle kekseistä ja paina toinen keksi täytteen päälle toista keksiä vasten.
Säilytä keksit jääkaapissa tiiviisti suljetussa rasiassa. Nämä voi hyvin myös pakastaa ja ottaa sulamaan hieman ennen tarjoilua.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Kaisa
9.11.2016Jos peruna ja vehnätärkkelys eikä tattari käy niin saako nämä onnistumaan hirssijahoiulla, maissitärkkelyksellä ja kaurajauhoilla, missäköhän suhteessa noita pitäs olla?
Annukka
15.11.2016Uskoisin, että onnistuu ? Kokeile vaikka laittaa kaikkia yhtä paljon.