Isäni äiti, Maija-mummi, leipoi aina kaikkiin juhliin kuivakakkua, jota kutsuttiin karhukakuksi. Karhukakussa maistuivat kaneli ja kardemumma ja jo pelkkä taikina oli herkullista. Ollessani lapsi hassuttelimme joskus äitini kanssa tekemällä ns. turhataikinaa. Turhataikina oli pieni kakkutaikina, josta ei ollut tarkoituskaan leipoa kakkua vaan syödä taikina sellaisenaan. Karhukakkutaikina soveltui mainiosti turhataikinaksikin. Turhataikinahetket ovat jääneet mieleeni onnellisina muistoina.
Turhataikinahetket tulivat mieleeni leipoessani tätä banana breadia. Inspiraatio syntyi kolmesta aivan liian ylikypsästä banaanista, joita ei enää sellaisenaan voinut syödä. Muistin nähneeni banana breadin ohjeen jossain ulkomailta tilatussa allergiakeittokirjassa ja kävin toimeen. Taikina on helppo tehdä ja valmista taikinaa oli pakko maistaa. Yllätys oli suuri, kun taikina maistui aivan karhukakkutaikinalle!
♥ 3-4 banaania
♥ 1,2 dl öljyä
♥ 2,4 dl sokeria
♥ 4,8 dl tummaa täysjyväriisijauhoa
♥ 1,2 dl pellavansiemenrouhetta
♥ 1,5 tl leivinjauhetta
♥ 0,5 tl ruokasoodaa
♥ 0,5 tl kanelia (ceylon)
♥ 0,5 tl suolaa
♥ muutama rouhaisu vaniljamyllystä
Soseuta banaanit, öljy ja sokeri keskenään. Lisää loput ainekset ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi ja sileäksi taikinaksi. Kumoa taikina voideltuun leipävuokaan ja paista uunissa 180 asteessa noin 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen vuoasta irrottamista.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Soile
24.9.2015Kuulostaa hyvältä! Milläköhän tuon pellavasiemenrouheen voisi korvata? Lapsi sattuu olemaan pellava-allerginen :/
Annukka
25.9.2015Sopivatko pähkinät ja siemenet? Pähkinä- tai siemenrouhetta voisi kokeilla.
päivi
24.9.2015Mitä vois laittaa jos nuo pellavansiemenet ei käy…eikä pähkinät, siemey yms ollenkaan..hmmm?
Annukka
25.9.2015Suklaarouhetta, tosin ehken hieman vähemmän 🙂 Tai kuivahedelmiä pieninä paloina?
Maria
19.4.2016Ihana ohje! Mitä luulet, voisiko riisijauhon korvata jollain muulla sopivalla jauholla?
Annukka
19.4.2016Kiitos! Hyvin voi korvata itselle sopivilla jauhoilla tai jauhoseoksella .
M
3.9.2017Kiitos ihanasta ohjeesta, leipä jäi sisältä kivasti pikkaisen tahmeaksi 50min paistoajalla. Todella herkullinen. Itse käytin kaurajauhoja ja öljynä oliiviöljyä kun muuta ei ollut, toimi hyvin eikä oliiviöljy maistunut läpi.
Annukka
4.9.2017Kiva kuulla, että onnistui hyvin ja maistui ?