Meillä on viime aikoina uskaltauduttu kokeilemaan takaisin uusia ruoka-aineita. Kokeilut ovat aina yhtä jännittäviä ja vaativat suunnittelua. Ne olisi tehtävä niin, ettei mikään muu asia ole sekoittamassa oiretulkintaa eli ei sairasteluja, ei vahinkoaltistuksia, ei ylimääräistä stressiä, ei heiluvia tai tulevia hampaita, ei juhlia (paljon sokeria) tai mitään muutakaan ihmeellistä. Tällaisen hetken löytäminen onkin usein hankalaa.
Oma salapoliisityönsä on oireiden seuraaminen. Odotettavissa on yleensä refluksia ja/tai vatsakipuja, mutta ne eivät suinkaan tule heti vaan vasta pidemmän ajan kuluessa. Myös syödyillä määrillä on suuri merkitys. Jokin ruoka-aine saattaa hyvinkin sopia käytettynä silloin tällöin tai pienissä määrin, mutta päivittäisessä käytössä tai suuremmilla annoksilla oireet puskevatkin päälle. Usein oireet tulevat hyvin salakavalasti hiipien ja vasta pidemmän käytön jälkeen tajutaankin, että hiljaksiin huonontuneet yöt tai vähentynyt ruokahalu johtuvatkin kokeiluista.
Esikoiselle on kokeiltu jo syksyllä satunnaisesti kauraa leivissä ja tällä hetkellä näyttää hyvinkin lupaavalta kauran suhteen. Silti olemme edelleen sen kanssa varovaisia, koska kaatuessaan se voi helposti viedä muitakin mennessään ainakin väliaikaisesti.
Kuopuksella testissä on vehnä makaroneina ja paahtoleipänä. Hänen kanssaan oireiden tulkinta on aina ollut hankalampaa, koska oireet eivät ole niin näkyviä. Vehnän kanssakin kokeilu on aloitettu ja lopetettu monen monta kertaa. Nyt vaikuttaa siltä, että ainakin satunnaiskäytössä vehnä menisi. Pitäkää siis peukut pystyssä!
Viikonlopun ja hyvältä näyttävien kokeiluiden kunniaksi herkuttelimme tänään banoffeella! Pohjalle voi käyttää mitä vain itselle sopivia keksejä (joko kaupasta tai itsetehtyjä). Kookoskermavaahdon tilalle voi käyttää muita sopivia kermavaahtoja, esim. meille käy kaupan Schlagfixin vegaaninen valmisvaahto pursotuspurkista.
Pohja:
♥ 100 g sopivia keksejä
♥ 50 g kookosöljyä tai maidotonta margariinia
Kookoskinuski:
♥ 2 dl kookoskermaa
♥ 0,5 dl sokeria
♥ 1,5 dl fariinisokeria
♥ ripaus suolaa
Täyte:
♥ 1 tlk kookosmaitoa (yön yli jääkaapissa)
♥ vaniljasokeria
♥ 2 banaania
♥ 50 g maidotonta tummaa suklaata
Hienonna keksit tehosekoittimella tai muovipussin sisällä esim. kaulimella painelemalla pieniksi murusiksi. Sekoita joukkoon sulatettu margariini tai kookosöljy. Jaa keksiseos annoskulhojen pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa.
Valmista seuraavaksi kookoskinuskikastike. Mittaa kattilaan kookoskerma sekä sokerit ja lisää ripaus suolaa. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja anna sitten poreilla hiljaksiin miedolla lämmöllä 15-30 min kunnes kastike sakenee.
Valmista kookoskermavaahto. Anna kookosmaitotölkin olla jääkaapissa vähintään muutama tunti, mielellään yön yli. Avaa tölkki varoen ja ota kulhoon vain kovettunut osa. Vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Mausta vaniljasokerilla makusi mukaan. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä rauhassa.
Kaada annoskulhoihin keksipohjan päälle kinuskikastiketta. Viipaloi banaanit ja lado sitten annosten päälle noin puolet banaaniviipaleista. Lusikoi sitten näiden päälle kermavaahtoa. Koristele annokset lopuilla banaaniviipaleilla, kinuskikastikkeella ja sulatetulla tummalla suklaalla. Tarjoile ja nautiskele heti 🙂
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020