Meillä juhlaviikot ovat jatkuneet! Ekaluokkalaisellamme oli vielä kavereille omat juhlat keskiviikkona, torstaina hän oli parhaan ystävänsä synttäreillä ja eilen olimme juhlimassa ihanan sylikummipoikani ihka ensimmäisiä syntymäpäiviä.
Ekaluokkalaisemme kaverisynttärit järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa muualla kuin kotona. Sankarin toiveena oli ollut jo pari vuotta juhlat HopLopissa ja seitsemän ikävuoden kunniaksi juhlittiin viimein siellä. HopLopille täytyy kyllä antaa kiitosta kaikkien tarjoiluiden järjestymisestä sankarin ruokavalion mukaisesti. Kaikki hampurilaiset, karkit, popcornit ja jäätelökakku olivat “kaikettomia”. Vieraana ollessaan hän on yleensä saanut jäähilejuoman muiden syödessä jätskiä, mutta nyt järjestyi riisimaitojäätelöä, josta olivat tehneet aivan vastaavan jätskipallokakun koristeineen ja kynttilöineen kuin muillekin!
Kaiken juhlimisen ja herkkujen leipomisen jälkeen mieli alkoi tehdä vaihteeksi jotakin suolaisempaa leivottavaa. Suolaisia piirakoita on aiemmin mielestäni ollut hankala tehdä kaikettomasti. Nyt uudet maidottomat ja soijattomat “juustot” ovat avanneet uusia mahdollisuuksia myös niiden tekemiseen. Kokeilukeittiössäni syntyikin nyt kaiketon versio kinkku-juustopiirakasta, joka on jo vuosia ollut juhliemme vakiotarjottava.
Piirakan pohjaan käytin Virtasalmen viljatuotteen uutta rouheista gluteenitonta jauhoseosta. Sen auringonkukansiemenrouhe toi mukavaa koostumusta pohjaan ja runsaskuituisena on myös terveellisempi valinta jauhoksi. Munamaidon korvaajana oli kaurakerma-kikhernejauhoseos, joka toimi ilahduttavan hyvin.
♥ 75 g maidotonta margariinia
♥ 2,5 dl rouheista jauhoseosta (Virtasalmen viljatuote)
♥ 1 tl ksantaania
♥ 1 tl psylliumia
♥ ripaus suolaa
♥ 5 rkl vettä
♥ 180 g ohuen ohutta kinkkua
♥ 2 dl “juustoraastetta” (VioLife tai Wilmersburger)
♥ 1 keltainen paprika
♥ 2,5 dl kaurakermaa tai riisimaitoa
♥ 5rkl kikhernejauhoa
♥ 0,5 tl ksantaania
♥ ripaus suolaa
♥ 0,25 tl mustapippuria
♥ 0,5 tl paprikajauhetta
♥ 1 rkl kuivattua persiljaa
♥ Tuoretta persiljaa valmiin piirakan päälle
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi pehmenneen margariinin joukkoon. Lisää vettä lusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinaan hyvän koostumuksen. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kulhossa pieniksi leikattu kinkku, juustoraaste ja pilkottu paprika. Kumoa taikinan päälle vuokaan. Sekoita pienessä kulhossa kaurakerma/riisimaito, kikhernejauhot, ksantaani sekä mausteet. Kaada täytteen päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Silppua piirakan pinnalle tuoretta persiljaa juuri ennen tarjoilua.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Maria
13.7.2016Ah, ihana löytö! Tätä pitää kokeilla! Käykö jauhoseoksen tilalle pelkkä tattari tai hirssijauho?
Annukka
21.7.2016Onnistunee myös pelkästä tattari- tai hirssijauhosta tai näiden kahden seoksesta 🙂
Liisa
18.4.2021Aivan ihanaa, että olet jakanut näin paljon upeita reseptejä kokeiltavaksi! Tämä kinkkupiirakkaohje lähtee tänään ensimmäisen tekoon eilisestä grillikanasta varioiden. Juustoinen suolainen piirakka on yksi ajattomimpia lemppareitani ja nyt saan tehtyä sitä yhteisesti syötävän version <3