Syksyn myötä siirtolapuutarhakausi on päättynyt. Kesäisin vietämme paljon aikaa appivanhempieni siirtolapuutarhamökillä Vallilassa. Mökin kasvimaalla ja puutarhassa kasvaa vuosi vuodelta enemmän satoa. Sipulit, valkosipulit, purjot, perunat, kesäkurpitsat, mansikat ja vadelmat saamme vuosittain omasta maasta. Tänä vuonna olivat ensikokeilussa mm. lehtikaali, kurpitsa ja maissi. Lehtikaali osoittautui liian tuimaksi lasten vatsoille, mutta mikään ei ole herkullisempaa kuin suoraan kasvimaalta poimittu ja itse grillattu mehevä maissintähkä! Lasten kunniatehtävänä on kerätä satoa talteen, mutta he osallistuvat myös mielellään viljelmien kastelemiseen.
Kurpitsoita tuli kaksi ja suuremmasta teimme keittoa vaikka lapset haaveilivatkin sen kaivertamisesta halloweentyyliin. Kurpitsan siemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa. Keiton lisäksi niitä voi käyttää mm. leivonnassa ja siemensekoituksissa.
♥ 500g talvikurpitsaa kuutioituna
♥ 2 porkkanaa
♥ 1 omena
♥ 1 sipuli
♥ 2 valkosipulinkynttä
♥ 1 dl kaurakermaa (tai kookoskermaa)
♥ 1 l kasvislientä
♥ Öljyä
♥ Suolaa
♥ Mustapippuria
♥ Chilijauhetta
♥ Kurpitsansiemeniä
Irrottele kurpitsansiemenet kurpitsan lihasta ja huuhdo sekä puhdista ne mahdollisimman hyvin. Valuta huolella ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Levitä siemenet leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja rapeita.
Kuori ja paloittele kurpitsa, porkkanat, omena ja sipulit. Kuullota sipuleita pienessä öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää kasvisliemi ja kasvikset. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Lisää keittoon kaurakerma ja mausteita. Anna keiton vielä kiehahtaa ja tarkista sitten maku.
Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen kera.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020