Vappupallot ovat ilmestyneet tällä viikolla kauppoihin ja vappujuhliin on saatu kutsut. Vappuun kuuluvat itseoikeutetusti munkit. En ollut koskaan ennen tehnyt itse vappumunkkeja, mutta pari vuotta sitten oli uskaltauduttava kokeilemaan. Nykyinen ekaluokkalaisemme oli tuolloin vielä päiväkodissa ja päiväkodin vappujuhliin oli tulossa kaikille muille tarjolle munkkeja. Hänenkin oli siis saatava omansa. Olin aina jännittänyt rasvassa paistamista ja tuolloinkin ulkoistin paistamisen miehelleni Antille. Itse jännitin vieressä sammutuspeitteen kanssa. Paistaminen onnistui kuitenkin hyvin ja munkeista tuli tavallisten veroisia. Nykyään uskallan paistaa munkit jo ihan itsekin ja niiden tekeminen kuuluu vappuperinteisiimme 🙂
♥ 2,5 dl vettä
♥ 25 g hiivaa
♥ 0,75 dl sokeria
♥ 0,5 tl suolaa
♥ 1 tl kardemummaa
♥ 50 g maidotonta margariinia
♥ 4,5-5,5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper FinMix)
♥ 500 g munkinpaistorasvaa tai kookosrasvaa
♥ sokeria
Sulata margariini ja jäähdytä. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma sekä margariini. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella jauhot joukkoon. Jatka vatkaamista hetkinen. Ota taikinasta lusikalla nokareita ja pyörittele ne jauhotetulla käsillä palloiksi. Anna kohota noin 20 minuuttia.
Sulata munkinpaistorasva paksupohjaisessa padassa tai kattilassa. Testaa rasvan kuumuus pienellä taikinapalalla. Kun taikinapala ruskistuu noin minuutissa, on rasva sopivan kuumaa. “Pudota” lusikan avulla taikinapallot muutama kerrallaan rasvaan ja paista noin viitisen minuuttia kauniin ruskeiksi. Nosta rasvasta reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Laita suurelle lautaselle runsaasti sokeria. Kun munkit ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt koskemaan niihin sormin, siirrä ne sokerilautaselle ja pyörittele siinä.
Voit myös pakastaa munkkeja. Älä silloin sokeroi niitä vaan pakasta sellaisenaan ja sokeroi vasta sulatettuasi ne tarjolle.
Latest posts by Annukka (see all)
- Kaiketon mikrotoffee - 5.12.2020
- Gazpacho - 27.6.2020
- Kuokkavieraita – vertaistukea ja tietoa tarjoava kirja allergisten lasten vanhemmille - 24.3.2020
Aino
23.4.2016Kiitos Annukka ohjeesta! ??
Annukka
23.4.2016Ole hyvä, toivottavasti maistuvat ?❤️
Heli
24.4.2016Kuinka monta munkkipalleroista tulee tuosta taikinasta?
Annukka
25.4.2016Reilut parikymmentä hieman golfpalloa pienempää munkkia tuli. 🙂
Paula
28.4.2016Hyviä tuli! Kiitos ohjeesta ?
Annukka
29.4.2016Kiva kuulla 🙂 Meilläkin jo toinen erä tulossa.
Kirsi
28.4.2017Ihanaa, meidänkin allergiset saa vappumunkkinsa! Mitä luulet, riittäisikö tuo paistorasvan määrä tuplasatsin tekemiseen?
Annukka
2.5.2017Riittänee 🙂
VAPPUMUNKIT, DONITSIT JA CHURROT – HELENA KEMPPAINEN
28.4.2019[…] http://www.kaiketonta.fi/pikkumunkit/ […]
Sofia Vänttinen
28.4.2019Onnistuukohan pelkällä riisijauholla🤔 tai riisi+maissitärkkelys tai jauho. Pitääkö lisätä spyllium/ksantaani
Riikka Väänäkoski
25.4.2020Moi! Voisikohan tällä ohjeella tehdä munkit uunissa donitsipellin avulla? En yhtään jaksaisi öljyn kanssa säätää ja donitsipeltiäkin olis kiva kokeilla 🙂