Vaniljainen omenapiirakka

Posted by on syys 6, 2015 in Kakut ja piirakat, Reseptit - leivonnaiset
3 Comments

Syksyn tullen omenat kypsyvät. Rakastan kuljeskella syyskuisilla siirtolapuutarhan käytävillä huumaavassa omenantuoksussa. Joka syksy saamme monta kassillista omenoita vanhempieni mökiltä Roonesista tai enoni pihapuusta Käpylästä. Kukaan perheessämme ei ole voinut syödä omenoita sellaisenaan koivun ristireagoinnin vuoksi, joten kaikki omenat on käytetty leivontaan ja hilloihin. Tämä syksy on ensimmäinen, kun esikoisemme pystyy antihistamiinisuojassa syömään omenoita myös suoraan puusta. Riemu onkin ollut suunnaton, kun iltapäiväkerhon pihassa kasvavasta omenapuusta on saanut itse poimia omenoita ja samantien kavereiden kanssa ne syödä puun alla istuskellen.

Suosikkini omenapiirakkaohjeista on ollut Kinuskikissan Omenapiirakka vanilja-mascarponetäytteellä, mutta tuo ohjehan on pullollaan maitoproteiinia, munaa ja vehnää, joten enää se ei ole meille sopiva. Kinuskikissan ohje mielessäni lähdin kehittelemään vastaavaa kaiketonta omenapiirakkaa ja mielestäni aika lähelle pääsinkin 🙂

Piirakkaan käytettävien omenoiden kannattaa olla hieman hapahkoita ja kirpeitä, jotta omenan oma maku pääsee esille eikä piirakasta tule liian makea.


 


Pohja:
♥ 100 g maidotonta leivontamargariinia
♥ 1 dl sokeria
♥ 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper FinMix
♥ 1 tl leivinjauhetta
♥ 1 prk vauvojen hedelmäsosetta, esim. omena

Täyte:
♥ 2-4 omenaa (koosta riippuen)
♥ 1 dl vanilliinikreemijauhetta (maidotonta ja gluteenitonta)
♥ 3 dl vettä
♥ 1,5 rkl siirappia tai kanelia ja sokeria

Sekoita pehmennyt margariini ja sokeri keskenään. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne margariini-sokeriseokseen. Kaada sekaan vielä hedelmäsose ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa taikinalla voideltu piirakkavuoka.

Lisää kreemijauhe veteen ja sekoita kunnes massa on tasaista. Levitä vaniljakreemi taikinan päälle. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Lado omenalohkot haluamallasi tavalla vaniljakreemin päälle. Valuta omenoiden päälle siirappia ohuena nauhana (tai ripottele kaneli ja sokeri).

Paista uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.

# # # # # #

3 thoughts

  1. Kiitos reseptistä! Vaniljakreemijauhetta ei ollut, joten lorautin pohjan päälle vähän vaniljan makuista soijajogurttia – hyvin toimi sekin 🙂

    Vastaa

  2. Heidi

    10.9.2016

    Hei, tota vanilliinikreemijauhetta mietin. Mistä saa maidotonta? Siskolla olla purkki ja katsoin sitä ni luki et on maitoproteiinia. Ja olihan siinä glukoosisiirappiakin, onkohan vehnästä vai mistä…

    Vastaa

  3. Hei! Maidotonta ja gluteenitonta kreemijauhetta valmistaa Sokerikoriste A. Käyhty. Heiltä voi tilata suoraan ja lisäksi ovat usein erilaisilla messuilla myymässä tuotteitaan.

    Vastaa

Reply